To skandynawskie mieszkanie zostało zaprojektowane dla wymagających klientów.

Wymagających,  ponieważ to rodzice dwójki dzieci.  Głównym wymogiem inwestorów było zastosowanie powierzchni i elementów wystroju prostych w czyszczeniu.

Dlatego też, wybraliśmy materiały spełniające tę funkcję. Drewniane krzesła ze skórzanym obiciem, panele odporne na mechaniczne uszkodzenia, łatwo zmywalny materiał tapicerski itp.

W centrum przestrzeni dziennej, na samym jej środku, stoi duży drewniany, rozkładany stół, przy którym cała rodzina i liczni goście bez problemu mogą się zmieścić.

Jest to miejsce, w którym skupia się życie całego domu.

Tuż za nim, widzimy zabudowaną kuchnie, z szarymi frezowanymi frontami oraz sprytnie ukryte sprzęty i szafki znajdujące się na prostopadłej ścianie,

które zostały ukryte w zabudowie po to, aby przestrzeń kuchenna wyglądała zawsze schludnie i czysto.

Decyzją inwestorów był brak telewizora, w związku z czym cały salon został celowo skierowany w stronę jadalni.

W centrum części wypoczynkowej stoi duża, szara rozkładana kanapa, a towarzyszy jej żółty wyrazisty fotel, dodający koloru w tym stonowanym wnętrzu.

Całość jest przytulna i jasna, a przede wszystkim bardzo funkcjonalna.

 

Powierzchnia mieszkania: 73 m2

Fot. Adam Krasuski, Katarzyna Lipińska